20110528

Palermo, Monreale en Cefalu

19 en 20 mei         Dag 6 en 7

Vanaf de camping in Isola maken we verschillende tochtjes.

Palermo

We gaan een dag naar Palermo; op aanraden van de vriendelijke campingeigenaresse niet per auto maar met het openbaar vervoer. De bus brengt ons vanaf de camping tot bij het stadion in Palermo, een tweede bus (lijn 101) brengt ons midden in de stad. Het is een belevenis op zich. De bus wringt zich door vaak nauwe straten, waar de auto’s niet alleen links en rechts geparkeerd staan, maar ook nu en dan dubbel. Zo mogelijk persen zich nog auto’s tussen de bus en de geparkeerde auto’s door. Voor scooters is dat sowieso geen probleem: die schieten links en rechts inhalend overal tussen door. We zijn blij dat we de tocht per bus maken, nog afgezien van het parkeerprobleem.

Palermo doet soms wat aan Parijs denken met zijn drukke, brede boulevards en huizen met balkonnetjes. Achter die boulevards met mooie winkels ligt een wirwar van kleine, smalle straatjes. De stad wemelt van de kerken en gebouwen in verschillende bouwstijlen.



Wij amuseren ons zeer op enkele lokale markten. Uitbundige kramen vol kleurrijke vruchten en groenten, vis, kaas, kruiden. Heel leuk is ook de volksmarkt met allerlei kleding met als hoogtepunt de kleine kostuums voor kleine jongetjes. Voor ons oog verschijnen ogenblikkelijk de films met de maffia bruiloften en doopfeesten. Die pakken (maar dan in goedkope uitvoering) vind je hier in alle soorten en maten op de markt!

Een dag later zien we ze ook echt gedragen bij een trouwerij in de kerk van Monreale! Behalve de markten, bekijken we de enorme kathedraal en natuurlijk de Capella Palatina. Dit laatste Godshuis is een onderdeel van een enorm fortcomplex, waarin behalve het Siciliaanse parlement, ook militair gezag zetelt. De kapel is van binnen prachtig versierd met kleurrijk en goudkleurig mozaïek; een prachtig gezicht.
Als vreemd en luguber aardigheidje bezoeken we in Palermo ook nog het Capucijner Convent. De kelders van dit klooster herbergen duizenden gemummificeerde doden: monniken, mannen, vrouwen, kinderen, priesters. Een fascinerend en griezelig gezicht.

Monreale en Cefalu

De volgende dag gaan we per auto naar Monreale en beleven we zelf aan den lijve het chaotische verkeer. Het vergt vooral veel opletten. Hoe druk het ook is en hoe kris kras iedereen ook rijdt, niet echt gehinderd door verkeersregels, toch is de rijstijl van de Sicilianen niet agressief. Chaotisch, dat wel.



De kathedraal van Monreale is de tocht meer dan waard. Een kerk, waarin alle wanden, iedere pilaar en nis, tot het dak aan toe, is versierd met mozaïeken. De kerkgangers hoeven en hoefden zich hier bij de Latijnse mis niet te vervelen: als in een stripboek zijn er allerlei Bijbelse voorstellingen uit het oude en nieuwe testament uitgebeeld. We zien Adam en Eva, de Ark van Noach, het laatste Avondmaal, de verdeling van vissen en broden en nog veel meer.

 Na al dit moois valt de dom van Cefalu een beetje tegen. Deze kerk is veel minder rijk versiierd; wel is er ook hier een prachtige Jesusfiguur boven het altaar, ook weer in mozaïek.
De in rose steen opgetrokken dom steekt ook prachtig af tegen de blauwe lucht. Cefalu is ook verder een schilderachtig stadje, waar we met plezier over de oude keienstraatjes slenteren, heerlijk aan de zeekant zitten en op de terugweg nog even de oude wasplaats bekijken. Je kunt je voorstellen hoe vrouwen hier vroeger de was deden, boenend op de stenen. De weg langs zee brengt ons weer terug naar Palermo en Isola. .